Welkom bij
B.C. Altena Reglementen – Competitiereglement
BEGRIPSBEPALING
Artikel 1
a. Wedstrijdreglement Door het verenigingsbestuur vastgesteld reglement voor de organisatie van competities in de vereniging. b. Verenigingsbestuur Bestuur van de vereniging, belast door de ledenvergadering met toezicht, controle en naleving van dit wedstrijdreglement. Verder te noemen VB. c. Technische Commissie Commissie die competities en wedstrijden organiseert en daarmee uitvoerend orgaan is van dit wedstrijdreglement. Verder te noemen TC. d. Wedstrijdleiding Eén of meer door de TC aangewezen personen, die de clubcompetitie leiden. Verder te noemen WL. e. Clubcompetitie Aantal competitieronden in de periode van september t/m mei. f. Competitieronde Een reeks van competitiezittingen, waarna een eindstand wordt opgemaakt. Deze eindstand is in hoge mate bepalend voor een nieuwe indeling in lijnen. g. Competitiezitting Aantal ronden met een zeker aantal spellen, waarna de ranglijst van de deelnemers wordt opgemaakt. h. Ronde Een deel van een competitiezitting, waarin spelers een aantal spellen afspelen zonder van plaats te wisselen. i. Eigen gemiddelde Het gemiddelde van de door het ingedeelde paar in de eigen lijn behaalde scores. j. Gelegenheidspaar 1. combipaar; een niet ingedeeld paar, bestaande uit ingedeelde spelers; 2. invalpaar; een paar, bestaande uit een ingedeelde speler en een niet ingedeelde speler (invaller); 3. vervangend paar; een paar, bestaande uit twee niet ingedeelde spelers, dat een ingedeeld paar vervangt; 4. gastpaar; een paar, bestaande uit twee niet ingedeelde spelers, dat deelneemt aan de competitiezitting, maar niet aan de competitieronde.
ALGEMEEN
Artikel 2
a. Conform artikel 12 van het Huishoudelijk Reglement heeft het VB de zorg voor het organiseren van wedstrijden gedelegeerd aan de TC.
b. De wedstrijden worden gespeeld volgens: 1. de door de Wereld Bridge Federatie vastgestelde ‘Spelregels voor wedstrijdbridge’; 2. dit wedstrijdreglement; 3. de eventueel door het VB verstrekte nadere richtlijnen.
c. Systeemkaarten zijn verplicht.
d. Dit reglement is van toepassing op de clubcompetitie.
e. Ieder lid van de vereniging, dat deelneemt aan de clubcompetitie binnen de vereniging, wordt geacht het wedstrijdreglement te kennen.
OPZET CLUBCOMPETITIE
Artikel 3
a. De clubcompetitie omvat 6 competitieronden.
b. Een competitieronde bestaat uit 5 competitiezittingen.
c. Een competitiezitting bestaat uit 6 ronden van 4 spellen.
d. Het streven is om te spelen, qua speelsterkte, in homogene lijnen van 12 t/m 18 paren en minimaal 8 paren.
e. In een competitieronde is het streven dat de paren in de eigen lijn elkaar een gelijk aantal malen ontmoeten en willekeurig worden ingevoerd.
f. Het aanvangstijdstip van de competitiezitting is 19:45 uur.
g. Een ronde duurt 32 minuten, bestaande uit 30 minuten speel- en 2 minuten wisseltijd. Het begin en het einde van een ronde worden bepaald door het signaal van de klok. Indien op dat moment het spelen aan een tafel nog niet is beëindigd, gaat voor deze tafel de ronde door tot daar wordt gewisseld (zie artikel 9e).
h. De deelnemende paren zijn gebonden aan het voorgeschreven speeltempo van 7½ minuten per spel. De WL is bevoegd aan één of meer tafels extra tijd toe te staan als speciale omstandigheden (arbitrage, onklaar bord e.d.) daartoe aanleiding geven.
INSCHRIJVING
Artikel 4
a. Voor deelname aan een competitieronde moet men zich opgeven bij de TC.
b. Een paar, dat deelneemt aan de lopende competitieronde, wordt geacht zich te hebben opgegeven voor de komende competitieronde. Indien een paar zich niet wenst in te schrijven, dient het paar dit aan de TC/WL/contactpersoon kenbaar te maken.
c. De leden dienen zich zoveel mogelijk als paren in te schrijven. Indien men zich individueel inschrijft zal de TC op zoek gaan naar een passende partner.
d. 1. Vóór het begin van een competitieronde kunnen reeds ingeschreven paren van samenstelling veranderen (zie artikel 5e).
2. Tijdens een competitieronde kan er, in principe, geen verandering van samenstelling plaatsvinden. Indien de TC vindt dat er geen sprake is van overmacht, leidt dit tot uitsluiting van de lopende competitieronde en tot degradatie.
INDELING
Artikel 5
a. Indeling van de ingeschreven paren in de diverse lijnen geschiedt door de TC.
b. Indien de TC het aantal lijnen en/of de grootte ervan wil wijzigen kan dat uitsluitend met inachtneming van de promotie- en degradatieregeling zoals vastgesteld in artikel 11.
c. Neemt een paar/speler niet deel aan een of meer competitierondes dan behoudt een paar/speler zijn plaats in de lijn, waarop het paar/speler recht heeft. Na afwezigheid van één clubcompetitie heeft de TC het recht het paar/speler in een lagere lijn in te delen.
d. Indien één van de partners stopt of de komende competitieronde niet speelt zal de overblijvende speler met zijn/haar nieuwe, zelfgekozen, partner worden ingedeeld in de hoogste lijn waarop één van beiden recht heeft, tenzij het paar uitdrukkelijk aangeeft in de laagste van de betreffende 2 lijnen te willen worden ingedeeld.
e. Een paar splitst zich; dit dient aan de TC kenbaar te worden gemaakt.
1. Er is een laatst behaald resultaat bekend: a. Indien de nieuwe partners uit dezelfde lijn komen, als waarop het gesplitste paar recht heeft, dan gaan de nieuwe paren in de lijn van het gesplitste paar spelen. b. Indien de nieuwe partners niet uit dezelfde lijn komen, als waarop het gesplitste paar recht heeft en: 1. de nieuwe partners komen uit dezelfde lijn: Bij voorkeur bepalen de nieuwe paren zelf wie in de lijn van het gesplitste paar en wie in de naast lagere lijn gaat spelen. Indien hierover geen overeenstemming wordt bereikt, zal loting uitkomst moeten bieden. 2. de nieuwe partners komen uit verschillende lijnen: Het nieuwe paar met de hoogst gekwalificeerde nieuwe speler wordt ingedeeld in de lijn van het gesplitste paar; het nieuwe paar met de laagst gekwalificeerde nieuwe speler wordt ingedeeld in de naast lagere lijn.
2. Er is geen laatst behaald resultaat bekend: a. de nieuwe partners hebben hetzelfde niveau: Bij voorkeur bepalen de nieuwe paren zelf wie in de lijn van het gesplitste paar en wie in de naast lagere lijn gaat spelen. Indien hierover geen overeenstemming wordt bereikt, zal loting uitkomst moeten bieden. b. de nieuwe partners hebben een verschillend niveau: Het nieuwe paar met de nieuwe speler met het hoogste niveau wordt ingedeeld in de lijn van het gesplitste paar; het nieuwe paar met de nieuwe speler met het laagste niveau, wordt ingedeeld in de naast lagere lijn.
f. Nieuwe leden/paren worden een lijn lager ingedeeld dan de lijn waarin zij bij een andere vereniging speelden, tenzij de TC anders oordeelt, gelet op de sterkte van de andere vereniging en/of resultaten in districts- of bondscompetities. Indien van een paar geen resultaat beschikbaar is, bepaalt de TC in welke lijn het betreffende paar wordt ingedeeld.
g. Indien er een plaats in een lijn vrijkomt, doordat een rechthebbend paar niet inschrijft, kan de TC deze vrijkomende plaats in onderstaande volgorde toewijzen aan:
1. een extra gedegradeerd paar (zie artikel 11f). 2. een nieuw paar, ontstaan na splitsing (zie artikel 5e). 3. een extra te promoveren paar (zie artikel 11f).
Een normaal gedegradeerd paar kan niet in aanmerking komen voor een vrijgekomen plaats in de naast hogere lijn.
VERHINDERING
Artikel 6
a. Men dient bij verhindering de TC, en/of lijst op speelavond en de eigen partner zo spoedig mogelijk in te lichten; dit dient uiterlijk om 18:00 uur op de wedstrijddag te geschieden. Indien voor dit tijdstip geen vervanger wordt gemeld, zal voor de betreffende competitiezitting het paar als afwezig worden beschouwd conform artikel 9a. b. Het wegblijvende paar of de overblijvende partner kan zelf voor een zo gelijkwaardig mogelijke vervanging zorgen, bij voorkeur onder de clubleden (zie artikel 8 en 9d).
Artikel 7
Een paar, dat ten aanzien van artikel 6a in gebreke blijft, is onderworpen aan de maatregelen zoals vermeld in artikel 9b.
GELEGENHEIDSPAREN
Artikel 8
a. Een combipaar, bestaande uit spelers uit dezelfde lijn, speelt in de eigen lijn.
b. Een combipaar, bestaande uit spelers uit aansluitende lijnen, speelt in de hoogste van de aansluitende lijnen, tenzij de TC om wedstrijdtechnische redenen anders beslist.
c. Een combipaar, bestaande uit spelers uit niet-aansluitende lijnen, speelt in de hoogste van de tussenliggende lijnen of – indien het gelegenheidspaar dit wenst – in de hoogste lijn van de twee spelers.
d. Een invalpaar speelt in de lijn van het ingedeelde lid.
e. Een vervangend paar is niet toegestaan.
f. Een gastpaar speelt in de lijn, die het beste past bij het speelniveau van het gastpaar; dit naar het oordeel van de WL.
TELLING
Artikel 9
a. Een ingedeeld paar blijft met melding weg: 1. Voor de eerste keer binnen een competitieronde krijgt dit paar het eigen gemiddelde met een maximum van 52,5% en een korting van 2,5%. 2. Voor de tweede keer binnen een competitieronde krijgt dit paar het eigen gemiddelde met een maximum van 52,5% en een korting van 5%. 3. Bij de derde keer binnen een competitieronde wordt dit paar niet in de eindstand opgenomen en volgt automatisch degradatie. 4. Bij de laatste keer van een competitieronde krijgt dit paar het eigen gemiddelde met een maximum van 52,5% en een korting van 10.0%. 5. Ingeval een paar of één van beide spelers niet aan de competitiezitting kan deelnemen, teneinde de belangen van de club, het district of de NBB te vertegenwoordigen, wordt geen korting toegepast en krijgt het betreffende paar het eigen gemiddelde.
b. Een ingedeeld paar blijft zonder melding weg: 1. Voor de eerste keer binnen competitieronde krijgt dit paar het eigen gemiddelde met een maximum van 52,5% en een korting van 10 % overmacht uitgezonderd, zulks ter beoordeling van de TC. Daarnaast krijgt dit paar een waarschuwing. 2. Bij een tweede keer binnen een competitieronde vindt degradatie plaats; dit betekent dat het aantal normale degradanten met 1 vermindert. Indien dit geen degradatie tot gevolg heeft, kan het paar gestraft/geschorst worden door het VB.
c.1. Een combipaar krijgt minimaal het eigen gemiddelde, met een maximum van 55%, in het geval dat een speler in een hogere lijn speelt wordt de desbetreffend score bovendien met 5% verhoogd 2. Een invalpaar krijgt minimaal 40% en maximaal 55%.
d. Een spel, dat om wat voor reden dan ook niet wordt gespeeld , wordt als niet-gespeeld (NG) genoteerd. Hierdoor blijft dit spel buiten de scoreberekening.
e.1. Geen der paren kan bezwaar maken tegen het spelen van het laatste spel in een ronde zolang het 5-minuten signaal nog niet is gegeven.
2. Elk der paren kan bezwaar maken tegen het spelen van het laatste spel in een ronde indien het 5-minuten signaal al is gegeven, tenzij extra speeltijd is toegekend, zie artikel 3h.
f. Tot uiterlijk 30 minuten na afloop van de zitting kan een paar bezwaar maken tegen resultaten op de spellen. Indien daarbij, op basis van de beschikbare gegevens, niet is vast te stellen of het bezwaar terecht is, is instemming van de tegenpartij vereist. Indien de tegenpartij op dat moment niet meer aanwezig is, blijft de geregistreerde score gehandhaafd. (zie artikel 12.a)
g. In het belang van een juiste zittingsuitslag is de WL gemachtigd om een foutief ingevulde score te corrigeren. Een dergelijke wijziging vindt slechts dan plaats indien de fout onomstotelijk blijkt uit de beschikbare gegevens. De TC zal de betrokken paren bij eerste gelegenheid hierover informeren. De wijziging zal uiterlijk bij de eerstvolgende zitting aan de leden kenbaar worden gemaakt.
KENNELIJKE VERSTERKING
Artikel 10
a. Van een kennelijke versterking kan sprake zijn wanneer een lid samen speelt met een niet-lid. Het lid is verplicht de wedstrijdleiding op de hoogte te stellen van de sterkte van het niet-lid. De TC zal van kennelijke versterking uitgaan wanneer deze onmiskenbaar is, of wanneer de wedstrijdleiding niet is ingelicht. Bij beoordeling er van zal gelet worden op de prestatie van het niet-lid in ditricts – en/of bondscompetities en eventueel op het niveau waarop het niet-lid speelt in een andere vereniging. Een en ander in vergelijking tot de prestaties van de vervangen speler. b. Wanneer er sprake is van kennelijke versterking krijgt het paar een score van minimaal 40% en maximaal 55%.
EINDSTAND, PROMOTIE EN DEGRADATIE
Artikel 11
a. Voor promotie komen uitsluitend paren in aanmerking, die in de ingedeelde samenstelling minimaal 3 competitiezittingen hebben gespeeld. Bovendien heeft minimaal één van beide spelers van het paar aan een 4e competitiezitting deelgenomen.
b. Bij gelijk eindigen bepalen de betreffende paren zelf wie promoveert/degradeert. Indien hierover geen overeenstemming wordt bereikt, zal loting door WL/TC uitkomst moeten bieden.
c. Het aantal degradanten in een groep is circa 25 % van het aantal deelnemende paren.
d. Het aantal promovendi in een lijn wordt bepaald door het aantal degradanten uit de naast hogere lijn. (zie ook artikel 11 e)
e. Extra promotie- en/of degradatieregelingen zijn mogelijk om een optimale lijngrootte te bereiken (zie artikel 3d en 5b). Extra degradatieregelingen worden door de TC/WL bepaald en moeten vóór aanvang van de competitieronde bekend worden gemaakt.
f. Van extra promotie en/of degradatie kan bij de indeling voor de volgende competitieronde worden afgezien (zie artikel 5g).
PROTESTEN
Artikel 12
Met betrekking tot protesten gelden de volgende bepalingen:
a. Indien spelers het niet eens zijn met een arbitrale beslissing en/of behaalde score(s) dan kunnen zij, binnen 48 uur na het bekend worden van de persoonlijke uitslag, een protest indienen bij de betrokken arbiter. Deze arbiter stelt hiervan het bestuur op de hoogte.
b. Het bestuur stelt vervolgens, in overleg met de WL, een protestcomité samen, bestaande uit een of meerdere arbiters, waarbij de betrokken arbiter en spelers geen onderdeel uitmaken.
c. Op basis van de beschikbare argumenten, aangereikt door de betrokken partijen, neemt het protestcomité een beslissing en deelt die aan de betrokken partijen en arbiter mee.
d. De betrokken speler(s) en/of arbiter kunnen in hoger beroep gaan bij de Protestcommissie van de Nederlandse Bridge Bond.
SLOTBEPALINGEN
Artikel 13
Indien er in meerdere groepen een stilzittafel is, wordt met een kruistafel gespeeld. Indien dit geldt voor drie groepen met een stilzittafel, zal de kruistafel worden bezet door de twee aaneensluitende groepen, terwijl er in de andere groep dan een stilzittafel is. Zijn de drie groepen allen aaneensluitend dan beslist de WL.
Als gevolg van het kruistafel-principe, waarbij paren spelen tegen paren van een andere groep, maar worden vergeleken met de paren in hun eigen groep, is er geen correctie op de score nodig.
Artikel 14
De meesterpunten worden berekend en geregistreerd door de NBB.
Artikel 15
Op basis van de resultaten in de clubcompetitie wordt jaarlijks de clubkampioen ( De Nel van Deelen Trofee ) vastgesteld, ongeacht of zij in de A, B of C lijn zijn behaald. Van belang zijn de gemiddelde percentages van elke competitieronde gedurende de gehele clubcompetitie.
Om in aanmerking te komen voor het clubkampioenschap mag een paar niet degraderen, maximaal één competitieronde missen en maximaal 5x met een invaller spelen. Winnaar is het paar dat de hoogste som van percentages heeft.
Artikel 17
In alle gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, beslist het VB na overleg met de TC.
Aldus vastgesteld door de Algemene ledenvergadering van B.C. Altena op 1 maart 2010.
Op 28 december as organiseert Bridgesoos ‘85 de jaarlijkse oliebollen drive in zalencentrum...
BRIDGESOOS ’85 organiseert de 23ste M O S S E L D R I V E op zaterdag 16 november 2024 in...
Via een bevriende bridgeclub kregen wij deze link over "Tafelmanieren aan de bridgetafel". ...